Zwarte nachtschade [Solanum nigrum]

Zwarte nachtschade, in het Latijn Solanum Nigrum, is een eenjarige kruidachtige tweezaadlobbige plant behorend tot de Solanaceae familie.

Wat is zwarte nachtschade ?

Zwarte nachtschade, in het Latijn Solanum Nigrum, is een eenjarige kruidachtige tweezaadlobbige plant behorend tot de Solanaceae familie.

Het is een kleine wilde plant met zwarte, giftige bessen. Ook bekend als "tovenaarskruid", "hondenadem" of "wolfskruid", is de zwarte nachtschade zeer onsmakelijk.

Het is ook een plaag voor uw gewassen. Groeiend op alle grondsoorten, heeft nachtschade een voorkeur voor stikstofrijke en humusrijke bodems.

De plant ontkiemt tussen april en september en bloeit van juli tot oktober.

Schade van de zwarte nachtschade

Nachtschade, die een zeer groot aantal zaden voortbrengt (tot 10.000 per plant), dringt gemakkelijk binnen in eenjarige lente- en zomergewassen: maïs, groenten (bonen), erwten, zonnebloemen, sojabonen, enz.

Zij veroorzaakt aanzienlijke opbrengstverliezen, die zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de oogst aantasten. Zwarte nachtschade vangt zonlicht op en onttrekt water en voedingsstoffen aan de bodem, ten nadele van de aanwezige gewassen.

Hoe zwarte nachtschade bestrijden ?

Er zijn verschillende manieren om deze invasieve plant te bestrijden. Het is raadzaam te kiezen voor een vruchtwisseling, waarbij winter-, lente- en zomergewassen op het perceel worden afgewisseld.

Daarnaast kunnen mechanisch wieden en bepaalde herbiciden helpen om het probleem onder controle te krijgen.

Bestrijd nachtschade en andere onkruiden in uw gewassen met onze herbiciden

Top