Aardappelziekte [Phytophthora infestans]

Aardappelziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Phytophthora infestans. Wanneer een gewas wordt aangetast, kan dit leiden tot aanzienlijke opbrengstverliezen of zelfs tot de volledige vernietiging van het perceel in slechts enkele dagen. En daarom is het noodzakelijk om het perceel met een geschikt product te beschermen.

Hoe aardappelziekte herkennen ?

Je kunt aardappelziekte aan verschillende symptomen herkennen:

  • Bruine olieachtige vlekken aan de bovenkant van de bladeren en witte dons aan de onderkant
  • Bruine vlekken op verschillende niveaus van de bladstelen en stengels
  • Bruine vlekken op de epidermis van de knollen en binnenin de knollen roestige en gevlekte plekken. Binnenin de knollen kunnen roestkleurige gevlekte en vezelige plekken worden waargenomen

Aardappelziekte kan leiden tot opbrengstverliezen gaande van 70-80% van de oogst tot de volledige oogst of 80% van de oogst tot de gehele oogst.

Weersomstandigheden die gunstig zijn voor de plaag

In België worden de landbouwers door de gunstige weersomstandigheden regelmatig geconfronteerd met de plaag door klimatologische omstandigheden. Deze schimmelziekte verspreidt zich vooral tijdens onweerachtige zomers.

Een luchtvochtigheid van meer dan 80% en temperaturen tussen 10 en 25°C zijn de juiste omstandigheden. Vochtige bladeren zijn een geschikte voedingsbodem voor deze schimmel.

Bovendien transporteert de wind de sporen gemakkelijk van de ene uitbraak naar de andere.

Hoe aardappelziekte te bestrijden?

BASF heeft verschillende fungiciden tegen aardappelziekte ontwikkeld.

Een correct gebruik van deze producten laat u toe uw aardappelgewas doeltreffend te beschermen en grote opbrengstverliezen te voorkomen.

Ontdek onze verschillende fungiciden tegen aardappelziekte en om uw gewassen te beschermen.

Top